Inloggen


Meer weten?

OVER de auteur

jeroen bouman contact onderwijsJeroen Bouman is al meer dan 10 jaar actief op het gebied Muziek Educatie en ICT. Het is zijn persoonlijke missie om meer mensen op een laagdrempelige manier met muziek in aanraking te laten komen. Hij is medeoprichter van de Online Muziekschool, DJ ROUTE en de Muziek-Werkplaats. 

Blijf op de hoogte

muziekles facebook              youtube_online muziekles      

 dj-en in de muziekles

BLOG: DJ-en in de muziekles

Geschreven door: Jeroen Bouman

DJ-en is enorm populair, maar wat kan ik ermee in de muziekles? Nou, eigenlijk een heleboel. DJ-en is een zeer toegankelijke vorm van muziek maken. Kinderen kunnen de basics zo onder de knie krijgen en ze leren gelijk de muzikale vaardigheden tellen en luisteren. 

Simpel gezegd is het DJ-en het op tijd instarten van een nieuwe track. Maar om dat goed te doen en het publiek aan het dansen te houden is het belangrijk om de track op het juiste moment in te starten. Daarbij moet je er ook voor zorgen dat de tracks gelijk lopen en dat de tracks goed bij elkaar passen.

Op het juiste moment starten

In de dance-muziek is de structuur al redelijk vooraf bepaald. Dat doen de producers (de producer is de componist van de muziek, vaak DJ’s zelf) zodat hun muziek grotere kans maakt om gedraaid te worden in de clubs. Het handige hiervan is dat je al redelijk snel kunt leren op welk moment de muziek ingestart moet worden. Alle vormonderdelen van de dance-muziek zijn onderverdeeld in 8 maten. Het zijn altijd vierkwartsmaten. Hier heb je dan gelijk al je eerste les te pakken; zet eens een dancetrack op en ga met de kinderen meetellen. Je zult horen dat er steeds wat gebeurd om de 8 maten. 

De belangrijkste vorm-onderdelen in de dance-muziek zijn: 

Intro

Break

Drop

Outro

De meest voorkomende vorm is Intro, Break 1, Drop 1, Break 2, Drop 2 en Outro. 

Intro: Iedere dancetrack begint met een intro. Het intro is bedoeld om de plaat makkelijk in te kunnen mixen. Vaak bestaat het intro uit een beat met misschien een synth geluidje. Niet teveel dus. 

Break: In de breaks valt meestal de beat en bas weg en volgt er een spanningsopbouw. 

Drop: De drop is de climax. 

Outro: Het outro is het omgekeerde intro en is een goede plek om de nieuwe track in te mixen. 

Gelijk leggen van tracks

Dit is iets wat om oefening vraagt. Bij DJ Route hebben we leuke beginnerslessen ontwikkeld die voor kids en volwassenen geschikt zijn. Dus als je het leuk vindt om het DJ-en wat uitgebreider te behandelen dan kun je overwegen om een DJ controller aan te schaffen en je kinderen de lessen van DJ Route te laten volgen. Je zult zien dat kinderen al snel het draaien onder de knie krijgen, ook leuk voor op de schooldisco!

Het DJ-en biedt mogelijkheden voor een leuke muzieklessenserie. Met een klein beetje voorbereiding kun je al snel DJ-lessen geven en maak je de blits bij de kids. Wil je het tellen een keer oefenen maar weet je niet waar je populaire dancemuziek kunt vinden? Kijk dan eens op beatport.com. Hier zijn alle populaire  tracks gerubriceerd per dancestijl. Als je titels hebt gevonden staat de volledige versie vaak op Sound Cloud of YouTube. Je kunt natuurlijk ook de kinderen vragen om thuis een dancetrack uit te zoeken die je in de les kunt gebruiken. 

 

Docenten

Basgitaar

Drum

Gitaar

Piano

Zang

 

 

Muzieklessen

Cursussen en prijzen

Aanmelden Menzis

Basgitaarles

Drumles

Gitaarles

Keyboardles

Pianoles

Zangles

Liveles (via Skype) 

Hoe werkt het?

 

Diensten

Advies

Bedrijfsuitjes

Consultancy

E-learning muziekscholen

E-learning PABO's

 

Cool stuff

Backstage bij

Gitaarstemmer

Keuzehulp gitaar

Snaren vervangen

Muziekles tips

 

Overig

Contact

Betalen

Veel gestelde vragen

Privacy Statement

Algemene voorwaarden

Google+

Sitemap

 

© 2018 Key Music