Inloggen


Meer weten?

OVER de auteur

jeroen bouman contact onderwijsJeroen Bouman is al meer dan 10 jaar actief op het gebied Muziek Educatie en ICT. Het is zijn persoonlijke missie om meer mensen op een laagdrempelige manier met muziek in aanraking te laten komen. Hij is medeoprichter van de Online Muziekschool, DJ ROUTE en de Muziek-Werkplaats. 

Blijf op de hoogte

muziekles facebook              youtube_online muziekles      

 maak docenten muzikaler

BLOG: Maak docenten muzikaler

Geschreven door: Jeroen Bouman

Afgelopen donderdag gaf minister Bussemaker de aftrap van de 'Impuls Muziekonderwijs' in Den Haag. Een fantastisch initiatief dat ik van harte toejuich.

Meester Barend
Bij ons thuis speelde niemand een instrument. Ik heb altijd al interesse gehad in muziek, sinds mijn derde een fanatiek trommelaar. Lekker meerammen met een fanfareplaat. Hoe die ooit in mijn ouders hun platencollectie is gekomen is me een raadsel. Maar ik vond het fantastisch. Mijn moeder bracht me naar de oriëntatiecursus op de muziekschool. Het doel hiervan is om kinderen met instrumenten kennis te laten maken. Ik was toen 6. Ik heb me prima vermaakt op die cursus maar het resulteerde niet in een duidelijke instrumentkeuze. Op mijn 7e kwam ik bij meester Barend in de klas. Iedere dag speelde hij op zijn gitaar voor de klas. Dat wilde ik ook en ik ben toen gitaar gaan spelen. Er was op de school zelfs een symfonieorkest, daar heb ik voor het eerst samengespeeld met andere muzikantjes. 

Muzikaal niveau docenten
Achteraf heb ik ontzettend veel mazzel gehad met zoveel muziek op school. Ik weet dat het er op scholen nu vaak anders uitziet. Kort door de bocht gezegd; de focus ligt op taal en rekenen, aan muziek wordt weinig aandacht besteed. Weinig docenten spelen een instrument. Op de Pabo's is er ook minimaal ruimte om een instrument te leren spelen. Het goede nieuws is dat er vanuit de overheid een impuls gegeven wordt om muziekles weer een plek op de basisscholen te geven. Het slechte nieuws is dat de meeste docenten voor de klas geen vaardigheden hebben om een muziekles te geven, dat heeft veel tijd nodig om te veranderen. Ook de nieuwe docenten hebben weinig muzikale bagage. Afgestudeerde Pabo-ers durven nauwelijks meer een lied in te zetten voor de groep. 

Investeer in docenten
Afgelopen jaren zijn er veel losse initiatieven gestart om niet-muzikale docenten tools te geven om toch een goede muziekles te verzorgen. Dat is op zich een goed uitgangspunt alleen vraag ik me af of het een structurele oplossing is. Het is goed dat er technologie ingezet wordt om muziekles aantrekkelijker en toegankelijk te maken, maar ik denk dat het belangrijker is om aandacht te steken in het muzikaler maken van de docenten en toekomstige docenten. Er zijn namelijk al ontelbaar veel tools die ingezet kunnen worden in het onderwijs. Maar als een docent geen visie heeft op hoe die tools ingezet kunnen worden blijven ze onbenut. Het is goed om te lezen dat de impuls vanuit de overheid hier ook op inzet. 

Update de muziekles
Daarbij wil ik er graag voor pleiten om deze impuls aan te grijpen om muziekonderwijs te moderniseren. Naast het spelen van een instrument vind ik het ook belangrijk dat docenten bijgeschoold worden in muziektechnologie. Een simpele compositie maken met de leerlingen in Garageband, een midi-controller gebruiken om de leerlingen een muzikaal verhaal te laten vertellen. De muziektechnologie biedt heel veel kansen om muzikale onderwerpen op een aantrekkelijke manier over te brengen. Grijp deze kans om muziekonderwijs gelijk te updaten. 

 

Docenten

Basgitaar

Drum

Gitaar

Piano

Zang

 

 

Muzieklessen

Cursussen en prijzen

Aanmelden Menzis

Basgitaarles

Drumles

Gitaarles

Keyboardles

Pianoles

Zangles

Liveles (via Skype) 

Hoe werkt het?

 

Diensten

Advies

Bedrijfsuitjes

Consultancy

E-learning muziekscholen

E-learning PABO's

 

Cool stuff

Backstage bij

Gitaarstemmer

Keuzehulp gitaar

Snaren vervangen

Muziekles tips

 

Overig

Contact

Betalen

Veel gestelde vragen

Privacy Statement

Algemene voorwaarden

Google+

Sitemap

 

© 2018 Key Music