Inloggen


Meer weten?

OVER de auteur

jeroen bouman contact onderwijsJeroen Bouman is al meer dan 10 jaar actief op het gebied Muziek Educatie en ICT. Het is zijn persoonlijke missie om meer mensen op een laagdrempelige manier met muziek in aanraking te laten komen. Hij is medeoprichter van de Online Muziekschool, DJ ROUTE en de Muziek-Werkplaats. 

Blijf op de hoogte

muziekles facebook              youtube_online muziekles      

 tootip primair onderwijs ikcomponeer

Tip: ikcomponeer.nl

Geschreven door: Jeroen Bouman

De online componeer-tool van het Metropool Orkest is een gratis tool die goed inzetbaar is tijdens de muziekles in het basisonderwijs. Ik gebruik deze tool al een aantal jaren in een workshop aan Pabo-studenten op de Hogeschool Utrecht. In de workshop bedenken studenten aan de hand van de mogelijkheden van ikcomponeer.nl een muziekles. Dat geeft altijd leuke resultaten.

 

Wat is ikcomponeer.nl precies?

ikcomponeer.nl is een website die je de mogelijkheid biedt om samples van het Metropool te rangschikken, je kunt ermee componeren dus. De samples (dat zijn korte opnames van instrumenten of instrumentsecties) zijn gerangschikt in de groepen Houtblazers, Koperblazers, Overige, Ritme en Strijkers. Er zijn 8 verschillende samplesets beschikbaar. Het is niet mogelijk om de samples van de verschillende samplesets met elkaar te combineren, maar de sets zijn redelijk uitgebreid, dus voor een simpele compositie voldoende. 

 

 Wat kan ik ermee in de muziekles?

Eigenlijk van alles. De meest voor de hand liggende mogelijkheid is om de site in te zetten om instrumentenleer te behandelen. De opnames zijn van goede kwaliteit en de instrumenten zijn appart van elkaar opgenomen, je kunt zo dus heel goed luisteren naar hoe strijkers klinken, of blazers. De samples kunnen ook gebruikt worden om muziek en emotie te koppelen. Laat bijvoorbeeld leerlingen vertellen wat voor emotie een fragment heeft, en waarom ze dat vinden. Een stapje ingewikkelder is om leerlingen een simpele compositieopdracht te geven. Laat ze een simpel verhaaltje vertellen met muziek. Zorg wel dat de opdracht goed afgekaderd is en het liefst gekoppeld aan een verhaal of beeld. Componeren op zich is een vrij abstract onderwerp en iets waar leerlingen snel mee vast lopen. 

 

Waar draait de tool op?

De componeertool is een website die gebruik maakt van Flash. Het is dan ook nodig dat de techniek ondersteund wordt door het apparaat waarop je de tool wilt gebruiken. iOS apparaten zoals iPads en iPhones ondersteunen geen flash en daar zal deze site niet op werken. Maar op de meeste computers en laptops werkt het goed. Zorg wel dat je Flash Player up to date is. 

 

Samengevat

Een leuke nuttige en gratis tool die goed in te zetten is in een muziekles in de klas. Vooral voor instrumentenleer om componeeropdrachten. Een klein nadeel is dat de website met Flash werkt dat niet ondersteund wordt door iOS.

 

 

Docenten

Basgitaar

Drum

Gitaar

Piano

Zang

 

 

Muzieklessen

Cursussen en prijzen

Aanmelden Menzis

Basgitaarles

Drumles

Gitaarles

Keyboardles

Pianoles

Zangles

Liveles (via Skype) 

Hoe werkt het?

 

Diensten

Advies

Bedrijfsuitjes

Consultancy

E-learning muziekscholen

E-learning PABO's

 

Cool stuff

Backstage bij

Gitaarstemmer

Keuzehulp gitaar

Snaren vervangen

Muziekles tips

 

Overig

Contact

Betalen

Veel gestelde vragen

Privacy Statement

Algemene voorwaarden

Google+

Sitemap

 

© 2018 Key Music